Rakennusjärjestys

Rakennusjärjestyksessä voidaan antaa paikallisista oloista johtuvia rakentamista, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamista sekä hyvän elinympäristön toteutumista ja säilyttämistä koskevia määräyksiä.

SIVU PÄIVITTYY 2025/02–2025/03

Maankäyttö- ja rakennuslain sekä uuden rakentamislain mukaan kunnassa on oltava rakennusjärjestys (RakL 17 §). Sotkamon kunnassa on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakennusjärjestys, joka on hyväksytty 26.10.2015 kunnanvaltuustossa. Sitä noudatetaan niiltä osin, kuin se ei ole ristiriidassa rakentamislain kanssa.

Rakennusjärjestys (MRL)

Sotkamon kunnan (MRL-)rakennusjärjestys on hyväksytty kunnanvaltuustossa 26.10.2015 § 65. Rakennusjärjestyksen liitekartat:

  • LIITE 1A; Alue, jolla maalämmön rakentamiselle edellytetään PSAVIN:n lupa (Hiukka)
  • LIITE 1B; Alue, jolla maalämmön rakentamiselle edellytetään PSAVIN:n lupa (Vuokatti)
  • LIITE 2; Suunnittelutarvealueen rajauskartta

MUUTOS 23.5.2024. Liitekartat 1A ja 1B ovat saatavilla vain rakennusvalvonnan toimistosta.

Rakennusjärjestys (rakentamislaki)

Rakentamislain mukaisen rakennusjärjestyksen laatiminen on aloitettu Sotkamossa tammikuussa 2025 ja sen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2026. Kunnille on annettu kahden vuoden siirtymäaika uuden rakennusjärjestyksen laatimiseen (RakL 28 §).

Rakentamislain 3. luku: kunnan rakennusjärjestys.

Aloitus

Rakennusjärjestyksen uudistamisprosessi alkaa vireilletulolla ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) nähtäville asettamisella.

Ympäristö- ja tekninen lautakunta asettaa rakennusjärjestyksen uudistamista koskevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 4.3.–10.4.2025 väliseksi ajaksi. Nähtävilläoloaikana osallisilla on mahdollisuus antaa palautetta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Katso alta lisätietoa miten esität mielipiteen.

Rakennusjärjestyksen uudistamisessa osallisia ovat kunnan asukkaat ja maanomistajat, kunnan alueella toimivat yritykset, yhdistykset, seurat ja yhteisöt, kunnan toimielimet ja viranhaltijat, valtion viranomaiset, maakunnan liitto (Kainuun liitto), Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), Kainuun museo, Kainuun pelastuslaitos ja naapurikunnat. Kaikilla osallisilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä uudistamistyöstä ja rakennusjärjestyksestä.

Valmistelu ja luonnos

Kunta laatii rakennusjärjestyksen luonnoksen selvitysten ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadun palautteen pohjalta. Sotkamon ympäristö- ja tekninen lautakunta päättää rakennusjärjestysluonnoksen asettamisesta nähtäville 30 vuorokauden ajaksi luonnosvaiheen kuulemista varten. Luonnoksesta pyydetään tarvittavat lausunnot. Nähtävilläoloaikana kunnan jäsenillä ja muilla osallisilla on oikeus esittää mielipiteensä rakennusjärjestyksen luonnoksesta. Rakennusjärjestyksen luonnos asetetaan nähtäville kunnan verkkosivuille.

Ehdotus

Luonnosvaiheen kuulemisessa saadun palautteen pohjalta laaditaan varsinainen rakennusjärjestysehdotus. Sotkamon ympäristö- ja tekninen lautakunta päättää muutosehdotuksen asettamisesta julkisesti nähtäville sekä varaa osallisille mahdollisuuden esittää muistutuksia rakennusjärjestysehdotuksesta ja pyytää tarvittavat viranomaislausunnot.

Rakennusjärjestysehdotus asetetaan nähtäville kunnan verkkosivuille rakentamislain 19 §:n mukaisesti vähintään 30 päivän ajaksi, jolloin siitä on mahdollisuus jättää muistutus.

Rakennusjärjestysehdotukseen tehdään tarvittavat muutokset nähtävilläoloaikana saadun palautteen perusteella. Jos muutokset ovat oleellisia, muutettu ehdotus asetetaan uudestaan nähtäville 30 päivän ajaksi ennen lopullista käsittelyä. Ehdotuksesta saatu palaute käsitellään Sotkamon ympäristö- ja teknisessä lautakunnassa, joka esittää rakennusjärjestyksen hyväksymistä kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle.

Hyväksyminen

Sotkamon kunnanvaltuusto hyväksyy rakennusjärjestyksen kunnanhallituksen esityksestä. Hyväksymispäätös saatetaan tiedoksi julkaisemalla se kunnan verkkosivuilla. Rakennusjärjestys tulee voimaan, kun hyväksymispäätös on saanut lainvoiman (RakL 23 §). Rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevassa päätöksessä voidaan määrätä päätös täytäntöön pantavaksi ennen kuin se on saanut lainvoiman (RakL 24 §).