Reflektor Sotkamo 17.-20.10. klo 18-22

Reflektor Sotkamo kutsuu jälleen Sotkamon Hiukkaan 17.-20.10.2024

Reflektor Sotkamo on pääsymaksuton ja kaikille avoin valo-, video- ja äänitaidefestivaali. Torstaista sunnuntaihin 17.-20.10.2024 Hiukan ranta- ja harjualueella sekä Sotkamon pesäpallostadionille levittäytyvä tapahtuma on avoinna ja vapaasti kuljettavissa joka ilta kello 18-22.

Reflektor Sotkamo tuo syyslomalle elämyksellisen tapahtuman kaikkien koettavaksi. Mukana on korkealaatuista valo-, video-, ja äänitaidetta neljän päivän ajan kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden voimin. Mukana ovat taiteilijat ja taiteilijaryhmät Filthy Luker & Pedro Estrellas (UK), Jukka Laukkanen, Ghost Project, Janne Ahola, Merle Karp, Arttu Nieminen ja Sun Effects, jotka tarjoilevat uniikkeja taide-elämyksiä Sotkamon hämärissä syysilloissa.

Monipuoliset, yllätykselliset ja ajatuksia herättävät teokset muuntavat Hiukan ja pesäpallostadionin ympäristön unenomaiseksi elämykseksi. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton!

Taiteilija-/taiteilijaryhmien sekä teosten esittely

Filthy Luker & Pedro Estrellas (UK) – Tentacles

Filthy Lukerin ja Pedro Estrellasin pop-up -installaatioiden eeppiset mittakaavat, surrealismi ja suorastaan naurettavat aiheet kääntävät päitä ja saavat hymyn huulille. Lonkerot valtaavat urheilukentän!

Jukka Laukkanen – Vuodenaikoja

Jukka Laukkanen on pohjoisen valotaiteilija, joka on luovinut esittävän taiteen, arkkitehtuurin ja ympäristötaiteen parissa jo 30 vuotta. Jukan Sotkamon Hiukan hiekkarinteille suunnittelema valoteos on 250 metriä pitkä, luonnon kanssa sopusoinnussa oleva kiinteä valotaidekokonaisuus. Kiinteät pimeän ajan valoteemat kuvaavat vuodenaikojen ilmiöitä ja luonnetta. Toisinaan teos kunnioittaa suomalaisia merkkipäiviä, toisinaan kommentoi maailman tapahtumia. Reflektor Sotkamo tapahtuman ja koko lokakuun ajan teemana on ”Muuttuva ruska”.

Ghost Project – Tunnel Vision

Tunnel Vision on valotaideteos, jossa valo sinänsä on katsomisen kohteena. Viihdeteollisuuden estetiikan kaupunkitilaan tuova Tunnel Vision lainaa rave-kulttuurista ja käyttää viihdeteollisuuden välineitä kuten usvaa, joka tekee valon kolmiulotteisesti näkyväksi antaen sille massan.

Janne Ahola – Weather Report

“Weather Report” yhdistää akryylimaalauksen ja 3D-animaation, luoden fuusion perinteisistä ja nykyaikaisista tekniikoista. Teos koostuu kolmesta osasta, jotka kuvaavat valo- ja sääolosuhteiden eri vaiheita. Inspiraatio syntyi vuonna 2019, kun havaitsin säätiedotusten puna-keltaisen väripaletin ja siihen liittyvän väittämän massojen pelottelusta. Tämä herätti ajatuksia siitä, kuinka totuuden venyttäminen voisi olla oikeutettua ihmiskunnan hyödyksi. Teoksen pohjana on hyötyetiikka, ja se kutsuu katsojan pohtimaan eettisiä kysymyksiä väistämättömän muutoksen äärellä.

Merle Karp – Ahdas

Videoteos Ahdas kuvaa ilmastoahdistuksen kokemusta, oksien painautuessa nihkeää seinämää vasten ja kosteuden tiivistyessä pisaroiksi. Merle Karp, tunnettu myös nimellä Folded Visuals, on helsinkiläinen visuaalinen suunnittelija ja videotaiteilija. Hän on Aavistus-festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Karpin teokset tutkivat usein luontoa ja sen rauhoittavia, unenomaisia piirteitä, mutta käsittelevät myös ihmisen ja teknologian välisiä jännitteitä sekä yhteiskunnan paineita. Äänisuunnittelusta vastaa Leo Pahta.

Arttu Nieminen – Awareness

“Come let us build ourselves a city and a tower with its top in the heavens…” Teoksen raamatunlainaus kuvaa ihmiskunnan halua rakentaa suurta ja merkityksellistä, estäen hajaantumista. Katsoja kulkee arktisen luonnon rauhasta suurkaupunkien vilinään, leikkausten ja symbolien vilistessä audiovisuaalisena loitsuna.
Videoteos yhdistää efektejä, musiikkia ja lausuntaa. Ääniraidan mantra heijastaa Babylonin tornin tarinaa, jossa ihmisen ylimielisyys johtaa hajaantumiseen. Arttu Niemisen kokeellinen elokuva ammentaa uskonnoista ja aivotutkimuksesta, ollen kuin muutosvoimaa istuttava loitsu.

Sun Effects – Red Forest

Sun Effects kollektiivin “Red Forest” muuttaa Hiukan harjun metsän hehkuvan punaiseksi. Teos symboloi sekä varoituista että elinvoimaa; punainen on luonnon hälytysmerkki, mutta myös uusiutumisen väri.
“Red Forest” herättää käsittelee ihmisen luontosuhdetta, muistuttaen meitä luonnonsuojelun tärkeydestä ja luonnon jatkuvasta kiertokulusta. Vahvasti valon liikkeeseen nojaava “Red Forest” on tilausteos ja jatko-osa vuoden -23 REFLEKTOR Sotkamo -tapahtumassa nähdylle “Forest” teokselle. Metsän punainen hehku kutsuu tarkastelemaan sen mysteeriä ja haavoittuvuutta.

Kommentti eräältä viime vuoden Reflektor Sotkamon 5 500:sta kävijästä:

”Syksyinen ilma, kunnolla vaatetta päällä, upeita valo- ja äänitaideteoksia. Sai kävellä luonnossa ihan omaan tahtiin nauttien upeasta taiteesta, joka osasi yllättää minut useissa kohdissa. Ihan parasta.”

Reflektor Sotkamo
Hiukka ja Pesäpallostadion, Tervatie 3, 88600 Sotkamo
Avoinna 17.–20.10.2024 klo 18-22

Ajankohtaista

Toimenpidetyöpaja Sotkamon kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmassa 30.10.

Miten kävellen ja pyöräillen liikkumisesta saataisiin sujuvampaa ja ympäristöstä houkuttelevampaa? Mitkä ovat mielestäsi t…

Uusi 18-väyläinen frisbeegolfrata on pelikunnossa

Break Sokos Hotel Vuokatti DiscGolfPark on pelikunnossa.

Uusi kulkureitti kunnan avantouintipaikalle valmistelussa

Sotkamon kunnan avantouintipaikka on ollut erityisen suosittu talviuinnin harrastajien keskuudessa. Kunta on aktiivisesti …

Hiukan kodan aukioloajat syyslomaviikoilla 42 & 43

Hiukan kota on poikkeuksellisesti kaikille avoinna päiväaikaan syyslomaviikoilla.