Opettaja iloitsee lapsen kanssa onnistumisesta kopauttamalla nyrkit yhteen.

Sotkamo jatkaa onnistunutta työtä lapsiystävällisenä kuntana – kehitystyö jatkuu uudella toimintakaudella

Keväällä 2024 Sotkamo saavutti merkittävän virstanpylvään saadessaan UNICEFin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustus on osoitus siitä, että olemme onnistuneet luomaan ympäristön, jossa lasten oikeudet ovat etusijalla ja heidän hyvinvointinsa on turvattu. Tunnustuksen saaminen ei kuitenkaan tarkoita, että työ olisi valmis – päinvastoin, se on vasta alkua!

Uudet tavoitteet vuosille 2025-2026

Tänä syksynä olemme ryhtyneet laatimaan uutta Lapsiystävällinen kunta (LYK) -toimintasuunnitelmaa vuosille 2025-2026. Tämä suunnitelma pohjautuu keväällä päivitettyyn nykytilankartoitukseen, jossa arvioimme lasten oikeuksien toteutumista Sotkamossa. Uudessa toimintasuunnitelmassa huomioidaan lasten ja nuorten tarpeet entistä paremmin ja sen tarkoituksena on varmistaa, että heillä on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin.

Suunnitteluprosessiin osallistuvat nuorisovaltuusto ja lapsiparlamentti. Näin varmistamme, että lasten ja nuorten ääni kuuluu myös päätöksenteossa. Lapsiparlamentin perustaminen oli meille tärkeä askel, sillä se tuo konkreettista osallisuutta lasten arkeen ja antaa heille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan heitä koskeviin asioihin.

Osallisuuden lisääminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen

Osallisuus on yksi Lapsiystävällinen kunta -mallin kulmakivistä. Haluamme Sotkamossa luoda ympäristön, jossa jokainen lapsi ja nuori tuntee olevansa kuultu ja arvostettu. Tulevassa toimintasuunnitelmassa keskitymme erityisesti siihen, miten voimme entisestään vahvistaa lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Tämä tarkoittaa muun muassa uusien osallistumismallien kehittämistä sekä nuorten kuulemistilaisuuksien lisäämistä.

Hyvinvointi on myös keskeinen osa Lapsiystävällinen kunta -mallia. Se kattaa niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin. Me Sotkamossa haluamme varmistaa, että jokaisella lapsella on mahdollisuus terveeseen ja turvalliseen kasvuun. Tämä näkyy käytännön toimina kouluissa, päiväkodeissa ja vapaa-ajalla. Viime kesänä juhlimme UNICEFin myöntämää tunnusta SuperParkissa ja nyt syksyllä jaoimme kaikille päiväkotien ja koulujen lapsille ja nuorille jäätelöt lounaalla – pieni ele, joka muistutti lapsia ja nuoria siitä, että heidän hyvinvointinsa on meille tärkeää, ja että tunnustus on meidän kaikkien yhteinen saavutus.

Tunnustus näkyy arjessa

Lapsiystävällinen kunta -tunnustus ei ole vain juhlan aihe; se on sitoumus jatkuvaan kehittämiseen ja parantamiseen. Se näkyy arjessa monin tavoin, esimerkiksi lapsille ja nuorille suunnattujen toimintojen ja palvelujen kehittämisenä. Olemme sitoutuneet siihen, että jokainen lapsi ja nuori Sotkamossa tuntee olevansa tärkeä osa yhteisöä.

Haluamme kiittää kaikkia sotkamolaisia – niin lapsia, nuoria, vanhempia kuin kunnan ja hyvinvointitalueen henkilöstöä – siitä, että olette mukana rakentamassa lapsiystävällistä yhteisöä myös uudella toimintakaudella. Yhteinen matkamme jatkuu, ja jokaisella meistä on tärkeä rooli sen varmistamisessa, että Sotkamo on tulevaisuudessakin paras mahdollinen paikka lapsille ja nuorille kasvaa ja kehittyä.

Kääritään siis yhdessä hihat ja jatketaan matkaa kohti entistä lapsiystävällisempää Sotkamoa!

Lisätietoja

Huotari Janne

Rehtori, Salmelan koulu

LYK-koordinaattori

Ajankohtaista

Sotkamo etenee kohti uutta Lapsiystävällinen kunta -toimintakautta

Sotkamon LYK-koordinaattorin uusimmassa blogissa käsitellään Kuopiossa järjestetyn valtakunnallisen Lapsiystävällinen kunt…

Sotkamo juhlisti Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta onnistuneella tapahtumalla Superparkissa

Sotkamo juhlisti maanantaina 10.6. UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta kaikille avoimella tapahtumalla SuperPark…

Sotkamo juhlistaa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta kaikille avoimella tapahtumalla SuperParkissa 10.6.2024

Sotkamon kunta järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman tapahtuman SuperParkissa 10. kesäkuuta klo 11-19 juhlistaakseen s…

Sotkamo sai UNICEFin arvostetun Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen

Sotkamon kunnalle on ensimmäisenä Kainuun kuntana myönnetty UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus sen tekemästä työs…