
Käyttösäännöt
Tältä sivulta löydät kirjaston käyttösäännöt sekä omatoimikirjaston käyttösäännöt.
Sotkamon kunnankirjaston käyttösäännöt 01.08.2023 alkaen
Hyväksytty Sotkamon kunnan sivistystoimen lautakunnan kokouksessa 8.5.2023. Käyttösäännöt ovat voimassa toistaiseksi.
Käyttösääntöjen tarkoitus
Käyttösäännöt perustuvat lakiin yleisistä kirjastoista (1492/2016). Sääntöjen tarkoitus on edistää kirjaston sisäistä järjestystä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
Käyttöoikeus
Kirjastoa voivat käyttää kaikki henkilöt, jotka noudattavat kirjaston käyttösääntöjä. Kirjasto ei vastaa lainatun aineiston, käytetyn välineistön tai avoimen verkon käytöstä asiakkaalle aiheutuneista vahingoista.
Kirjastokortti ja lainaaminen
Kirjastokortti on henkilökohtainen ja se on esitettävä aina lainaustilanteessa. Ensimmäisen kirjastokortin saa maksutta. Kirjastokortti oikeuttaa lainaamaan pääkirjastossa ja kirjastoautossa. Kirjasto voi asettaa aineistokohtaisia lainamäärärajoituksia. Kirjastokortin saa todistamalla henkilöllisyytensä ja ilmoittamalla Suomessa olevan osoitteensa.
Alle 15-vuotiailta vaaditaan huoltajan tai muun täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallinen suostumus ja huoltajan henkilötunnus taltiointioikeuksin. Alle 15-vuotiaan lapsen kortilla voi olla vain yksi takaaja, joka on vanhempi tai muu huoltaja. Huoltaja on vastuussa alle 15-vuotiaan lainoista. Tietosuojan vuoksi lapsen kortin tietoja voi muuttaa vain kirjastojärjestelmään merkitty takaaja ja lapsi itse. Tietoja myös luovutetaan vain heille.
Päiväkoti, koulu, muu laitos tai yhteisö voi saada yhteisökortin täysi-ikäisen yhteyshenkilön kirjallisella suostumuksella. Yhteisökortti on määräaikainen.
Omien lainojen katsomiseen, uusimiseen ja aineiston varaamiseen verkkokirjaston kautta tarvitaan kirjastokortin lisäksi PIN-koodi, joka annetaan henkilökohtaisesti kirjastossa tai kirjastoautossa. PIN-koodia tarvitaan myös automaatilla lainattaessa, nettikoneiden ajanvarausjärjestelmässä sekä e-aineistojen käyttöön. Huoltaja saa halutessaan PIN-koodin alaikäisten lastensa kirjastokortteihin.
Asiakas on vastuussa kirjastokortistaan ja sillä lainatusta aineistosta sekä lainaajatunnuksen ja PIN-koodin yhdistelmän käytöstä. Asiakastietojen muutoksesta on ilmoitettava kirjastoon.
Asiakas menettää lainausoikeutensa, jos hän jättää lainoja palauttamatta, maksuja maksamatta tai palauttaa turmeltuneen aineiston kirjastoon jäämättä selvittämään asiaa. Lainauskielto poistuu, kun asiakas palauttaa tai korvaa lainansa ja maksaa vaaditut maksut.
Kirjastokortin katoamisesta on ilmoitettava välittömästi kirjastoon. Asiakas on vastuussa kadonneella kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus kirjastoon on tehty.
Uusiminen ja varaaminen
Aineiston voi lainata uudelleen, jos siitä ei ole varauksia. Lainoja voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin. Lainan voi uusia asioidessaan kirjastossa tai kirjastoautossa, sähköpostilla, puhelimitse tai verkkokirjastossa. Oman kirjaston aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamatta jääneestä varauksesta peritään maksu, poikkeuksena lasten ja nuorten osaston aineisto, josta ei peritä noutamattoman varauksen maksua.
Palauttaminen
Lainat voi palauttaa pääkirjastoon tai kirjastoautoon. Pääkirjastossa on käytössä palautusluukku kirjaston ollessa suljettuna. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla ja lainat palautuvat seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Eräpäivän jälkeen palauttamatta olevista lainoista lähetetään huomautusilmoitus. Huomautuksen lähettämisestä peritään maksu.
Kaukopalvelu
Asiakas voi tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole Sotkamon kunnankirjastossa. Mikäli teos on kirjaston omassa kokoelmassa, sitä pyydetään kaukolainaksi vain Kainuun yleisistä kirjastoista. Kaukolainojen välittämisessä noudatetaan valtakunnallisia kaukopalvelusääntöjä sekä lainaksi antaneen kirjaston ehtoja. Kaukolainat ovat maksullisia.
Aineiston korvaaminen
Mikäli asiakas turmelee tai jättää palauttamatta kirjaston aineistoa, hänen on korvattava se maksamalla kirjaston määräämä korvaushinta tai hankkimalla uusi kappale tilalle. Videon, DVD-levyn ja Blu-ray-levyn voi korvata vain maksamalla korvaushinnan.
Maksut
Sivistyslautakunta päättää kirjaston perimät maksut.
Tietosuoja
Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta asiakasrekisterissään (tietosuojalaki 1050/2018, 29 §). Asiakasrekisteristä on lainmukainen tietosuojaseloste. Asiakkaalla on tietosuojalain mukainen oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja on kirjaston tietokannassa.
Järjestyssäännöt
Yleinen kirjasto on järjestyslaissa tarkoitettu yleinen paikka ja kirjaston toiminnan häiritsemiseen ja turvallisuuden vaarantamiseen sovelletaan järjestyslakia (612/2003). Kirjaston käyttäjä ei saa kirjastossa asioidessaan aiheuttaa häiriötä kirjaston muille käyttäjille eikä henkilökunnalle. Kirjaston käyttö voidaan kieltää vakavasta ja toistuvasta kirjaston toiminnan häiritsemisestä enintään 30 päiväksi. Kirjaston käyttökiellon määrää kirjastotoimenjohtaja kuultuaan asianomaista henkilöä.
Palaute
Kirjaston toiminnasta voi antaa palautetta ja toivomuksia kirjastoon.
Kainet-kirjastojen käyttösäännöt 15.05.2025 alkaen
Kainet-kirjastoihin kuuluvat Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kirjastot. Kainet-kirjastot ovat kaikille avoimia. Kirjastojen kokoelmia, palveluita ja tiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat käyttösääntöjä.
Käyttösäännöillä edistetään kirjastojen viihtyisyyttä, järjestystä ja turvallisuutta. Käyttösäännöt perustuvat lakiin yleisistä kirjastoista (1492/2016) ja ovat nähtävillä kaikissa Kainet-kirjastoissa sekä verkkokirjastossa osoitteessa kainet.finna.fi.
Käyttäjän tietosuoja
Kainet-kirjastoilla on yhteinen kirjastojärjestelmä. Kirjastolla on oikeus tallentaa asiakkaan, hänen huoltajansa ja asiakasyhteisön vastuuhenkilön henkilötunnus rekisteriinsä.
Asiakkaalla on oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja rekisterissä on (Tietosuoja-asetus 2016/679). Henkilötietoja voidaan luovuttaa vain tietosuojaselosteessa mainituille tahoille. Rekisterin tietosuojaseloste on nähtävissä kirjastoissa ja verkkokirjastossa.
Kirjastokortti ja tunnusluku
Useimpia kirjastopalveluita varten tarvitaan henkilökohtainen kirjastokortti. Kirjastokortin saa esittämällä valokuvalla ja henkilötunnuksella varustetun henkilötodistuksen ja ilmoittamalla Suomessa voimassa olevan postiosoitteen. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan suostumuksella. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.
Päiväkoti, koulu, yritys tai muu yhteisö voi saada yhteisökortin, jota varten tarvitaan yhteyshenkilö. Yhteisökortin käytöstä on vastuussa yhteisö, joka käyttää korttia.
Kirjastokortin katoamisesta sekä nimen ja yhteystietojen muutoksesta on ilmoitettava välittömästi kirjastoon. Tämä koskee myös yhteisökorttia. Kadonneeksi ilmoitetulla kirjastokortilla ei voi lainata.
Joidenkin kirjaston palveluiden käyttämiseen, kuten esimerkiksi lainojen uusimiseen verkkokirjastossa tai omatoimikirjastojen käyttöön, tarvitaan kortin lisäksi tunnusluku. Tunnusluvun saa esittämällä kirjastokortin ja todistamalla henkilöllisyyden. Tunnuslukua ei anneta sähköpostilla tai puhelimessa.
Lainaus, palautus ja uusiminen
Kirjastoaineiston lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti, joka voi olla myös mobiilikorttina puhelimessa. Kirjastoissa noudatetaan elokuvien ja pelien lakisääteisiä ikärajoja.
Laina-aika vaihtelee aineiston mukaan. Laina-ajat löytyvät käyttösääntöjen lopusta. Lainojen eräpäivän voi tarkistaa lainauskuitista tai kirjautumalla Kainet-verkkokirjastoon. Normaalista laina-ajasta voidaan poiketa yhteistyösopimuksen tai palvelumuodon mukaisesti (esim. kotipalvelu, koulut, päiväkodit, kirjastoauto). Lainojen eräpäivästä on mahdollista saada sähköpostiin ennakkovaroitus 1–5 vrk ennen eräpäivää. Yhdellä henkilöasiakkaalla saa kerralla olla enintään 100 lainaa. Lainan voi uusia viisi kertaa. Varattua aineistoa ei voi uusia.
Laina on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä, vaikka laina-ajan päättymisestä ei olisi saanut ennakkovaroitusta. Kirjasto ei ole vastuussa eräpäiväilmoitusten perillemenosta.
Lainat voi palauttaa mihin tahansa Kainet-kirjastoon. Poikkeuksena ovat kaukolainat ja esineet. Ne on palautettava siihen kirjastoon, mistä ne on lainattu. Palauttaminen on asiakkaan vastuulla ja omat lainat voi tarkistaa joko verkkokirjastosta tai kirjaston henkilökunnalta. Palautusluukkuun tai -laatikkoon jätetty aineisto merkitään palautetuksi seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Myöhässä olevasta aineistosta peritään hinnaston mukainen myöhästymismaksu.
Varaaminen ja kaukolainaus
Kainet-kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta. Kaikkea aineistoa ei voi välttämättä varata, kuten lyhytlainoja tai esineitä. Kun varattu aineisto on noudettavissa, siitä saa saapumisilmoituksen. Varaus on noudettava 7 vuorokauden kuluessa saapumisilmoituksen lähetyksestä. Jos varausta ei nouda tai peru ajoissa, veloitetaan noutamattoman varauksen maksu.
Ellei tarvittava aineisto löydy Kainet-kirjastojen kokoelmista, se voidaan kaukolainata muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainoissa noudatetaan lainan antavan Kainetin ulkopuolisen kirjaston lainaehtoja. Kaukolainamaksut ovat kuntakohtaisia.
Maksut ja muistutukset
Kirjastojen omien aineistojen käyttö, lainaus, varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Kirjasto lähettää palauttamattomasta aineistosta muistutuksia. Ensimmäinen muistutus lähetetään viikon kuluttua eräpäivästä ja toinen kolmen viikon kuluttua eräpäivästä. Muistutukset ovat maksullisia riippumatta lähetystavasta.
Myöhässä oleva aineisto pitää palauttaa kirjastoon ja maksaa kertyneet maksut. Aineiston voi myös uusia, mikäli maksut eivät ylitä lainauskiellon rajaa. Jos aineisto on kadonnut tai vahingoittunut, se täytyy korvata. Aineiston voi korvata hankkimalla kirjastolle vastaavan aineiston tai maksamalla vaadittu korvaus. Korvaushinta perustuu hankintahintaan ja aineiston iän mukaan laskettuun arvoon. Aineistokorvauksen voi maksaa kirjastoon tai laskulla. Laskusta voidaan periä kuntakohtainen laskutuslisä.
Elokuvia ei tekijänoikeudellisista syistä voi korvata vastaavilla tallenteilla, vaan nämä korvataan kirjaston hankintahintaan pohjautuvalla korvaushinnalla.
Lasten ja nuorten aineistosta ei peritä myöhästymismaksua.
Laskutus
Mikäli lainattu aineisto on myöhässä yli kaksi kuukautta (56 vrk), lähetetään asiakkaalle lasku. Alle 15-vuotiaan asiakkaan lasku lähetetään huoltajalle.
Kun aineisto on laskutuksessa, sitä ei voi enää palauttaa kirjastoon ja maksu on suoritettava laskussa annetuilla tiedoilla. Perintään siirretystä, hoitamattomasta laskusta peritään lisäksi perintäkulut. Perintätavat vaihtelevat kunnittain.
Lainauskielto
15 € ylittävät maksut aiheuttavat automaattisesti lainauskiellon. Asiakas saa lainausoikeuden takaisin maksaessaan kertyneet maksut.
Kirjaston tilat ja käyttökielto
Yleinen kirjasto on järjestyslain mukainen yleinen paikka. Yleisten tilojen käyttö ei saa häiritä kirjaston muuta toimintaa, asiakkaita tai käyttäjiä, eikä se saa olla ristiriidassa Suomen lain kanssa tai hyvän tavan vastaista. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteiden vastaisen toiminnan järjestäminen on kiellettyä kirjastossa. Yleisötilaisuudeksi tulkittavan tapahtuman järjestäminen edellyttää kirjaston myöntämää lupaa tilojen käyttöön. Tilaisuuden järjestäjällä on oltava vastuuhenkilö.
Jos kirjaston käyttäjä toistuvasti ja merkittävästi aiheuttaa häiriötä kirjaston toiminnalle, käyttäytyy häiritsevästi tai uhkaavasti, vaarantaa turvallisuutta tai vahingoittaa kirjaston omaisuutta, hänet voidaan määrätä enintään 30 päiväksi kirjastokohtaiseen käyttökieltoon. Kirjastohenkilökunnalla on oikeus pyytää häiritsevää asiakasta poistumaan kirjastosta ja pyyntöä on toteltava välittömästi.
Käyttökiellosta tehdään hallintopäätös, johon käyttökiellon saanut voi vaatia kuntalain mukaista oikaisua. Kirjaston käyttökiellosta päättää jokaisessa Kainuun kunnassa se viranomainen, jolle se on kunnassa määrätty. Käyttökiellossa oleva asiakas ei voi käydä kirjastossa, johon hänelle on annettu käyttökielto.
Omatoimikirjasto
Omatoimikirjastoissa voi käydä kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Sisään pääset kirjautumalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Omatoimikirjastojen kirjastokohtaiset säännöt löytyvät kirjastojen verkkosivuilta ja Kainet-verkkokirjastosta.
Laina-ajat ja maksut
Laina-ajat
- yleinen laina-aika 4 viikkoa
- lehdet, konsolipelit, varausjonossa
olevat teokset ja videotallenteet 2 viikkoa - lyhytlainat ja esineet 1 viikko
Lyhytlainoja ja esineitä ei voi varata tai uusia.
Kainet-kirjastojen yhteiset maksut
- Noutamaton varaus 3,00 €
- 1. muistutus 3,00 € lähetetään viikon päästä eräpäivästä
- 2. muistutus 3,00 € lähetetään 3 viikon päästä eräpäivästä
- Kirjastokortti 3,00 € (hävinneen tilalle) uusi asiakas 0 €
- Myöhästymismaksu 0,20 € /vrk/laina, enimmäismaksu 6,00 € / laina
- Lyhytlainan myöhästymismaksu 1,00 € /vrk/laina, enimmäismaksu 6,00 € / laina
Muut maksut kuten kaukolainat, kopiot ja laskutuslisät ovat kuntakohtaisia. Ne löytyvät kirjastojen verkkosivuilta ja Kainet-verkkokirjastosta.
Käyttösäännöt on käsitelty Kainet-johtoryhmän kokouksessa 25.2.2025. Säännöt tulevat toistaiseksi voimaan 14.5.2025 alkaen.
Hyväksytty Sotkamon kunnan sivistystoimen lautakunnan kokouksessa 20.03.2025. Käyttösäännöt ovat voimassa toistaiseksi.
Sotkamon omatoimikirjaston säännöt
Omatoimikirjasto on kirjaston peruspalveluiden rinnalla tarjottava lisäpalvelu. Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjastotilaa, johon on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Kirjaston normaalit asiakastilat ovat asiakkaiden käytössä. Omatoimiaikana kirjaston turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla ja kulunvalvonnalla, jotka muodostavat tietosuojalaissa (1050/2018) määritellyn henkilörekisterin. Rekisterinpitäjä on Sotkamon kunta.
Omatoimikirjaston asiakkaita ovat automaattisesti kaikki 15 vuotta täyttäneet, joilla on Sotkamon kirjaston asiakasrekisterissä oleva kirjastokortti ja siihen liitetty tunnusluku. Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja lainausautomaatilla. Kirjastokortti ja käyttöoikeus ovat henkilökohtaisia.
Kirjaston henkilökunta opastaa asiakkaita omatoimikirjaston käytössä normaaleina palveluaikoina. Omatoimiaikana ei ole asiakaspalvelua.
Kirjautuminen ja poistuminen
Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään voimassa olevalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Jokaisen asiakkaan on kirjauduttava sisään omalla kirjastokortillaan ja tunnusluvullaan. Pääoven vasemmalla puolella on kirjautumisyksikkö, jonka viivakoodinlukijassa käytetään kirjastokorttia viivakoodi ylöspäin ja näppäillään tunnusluku. Ovi avautuu sähköisesti ja järjestelmä ottaa kuvan asiakkaasta sekä tallentaa kirjautumistiedot kirjaston tietokantaan. Asiakkaan tulee varmistaa, ettei kirjastoon tule samalla oven avauksella ulkopuolisia henkilöitä. Asiakkaan tulee myös huolehtia, että ovi menee lukkoon kirjastoon tultaessa ja sieltä poistuttaessa. Sisäänkirjautuminen omatoimiaikana ei onnistu, mikäli asiakkaan kirjastokortti on lainauskiellossa.
Alle 15-vuotias voi tulla huoltajansa kanssa kirjastoon. Huoltaja vastaa kaikkien mukanaan sisään tulleiden alaikäisten käyttäytymisestä. Mikäli alle 15-vuotialle asiakkaalle halutaan oma käyttöoikeus omatoimikirjastoon, tulee käyttöoikeus hakea huoltajan toimesta kirjallisesti. Huoltajan on tällöin käytävä henkilökohtaisesti kirjastossa ja todistettava henkilöllisyytensä. Huoltajan tulee tutustua lasten kanssa kirjaston tiloihin ja turvallisuuteen ennen kuin lapset käyttävät tiloja omatoimisesti.
Yhteisöasiakkaat, esim. päiväkotiryhmät ja koululuokat voivat hankkia yhteisökortin, jolloin koko ryhmä voi kirjautua sisään samalla yhteisöasiakaskortilla. Yhteisöasiakaskortilla on oltava yhteyshenkilö, joka vastaa ryhmän toiminnasta kirjastotiloissa. Yhteyshenkilö ilmoittautuu kirjastoon korttia laadittaessa.
Kirjastotilassa omatoimiajan alkamisesta, päättymisestä ja henkilökunnan paikallaolosta ilmoitetaan kuulutuksin. Omatoimiajan päättyessä asiakkaiden on poistuttava kirjastotilasta viipymättä, sillä tuolloin aktivoituu kirjaston murtosuojaus. Tilaan jääminen aiheuttaa hälytyksen, josta Sotkamon kunta laskuttaa asiakasta toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Kirjastolla on käytössä vartijapalvelu.
Mitä kirjastossa voi tehdä omatoimiaikana
Omatoimiaikaan kirjastossa voi noutaa varauksiaan, lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, lukea lehtiä, oleskella sekä työskennellä. Kirjaston tietokoneet ja langaton verkko ovat asiakkaiden käytettävissä. Palautettaessa aineisto lajitellaan automaatin ilmoituksen mukaisesti joko automaatin vieressä olevaan kaappiin tai viereiseen palautushyllyyn. Mikäli aineiston palautus ei jostakin syystä onnistu, on asiakas vastuussa lainaamastaan aineistosta, kunnes se on asianmukaisesti palautettu. Tietokoneiden ja muiden laitteiden mahdollisia ongelmia voidaan selvittää vasta normaalina palveluaikana, kun henkilökunta on paikalla.
Lehtisalin ensimmäinen asiakas aamulla voi halutessaan noutaa aamun sanomalehdet kirjaston postilaatikosta, joka sijaitsee kirjastotalon sivulla olevassa muurissa. Lehdet voi laittaa lehtisaliin paikoilleen: uusin lehti kaapin oveen ja vanhemmat lehdet kaappiin. Aikakauslehtien uusinta numeroa (viivakooditarratonta) ei voi lainata edes yöksi.
Omatoimiaikana kirjastossa saa järjestää pieniä kokoontumisia tai palavereita. Omatoimiaikana ei kuitenkaan saa järjestää kokoontumislaissa (530/1999) tarkoitettuja yleisiä kokouksia tai yleisötilaisuuksia, ellei näistä ole erikseen sovittu Sotkamon kunnankirjaston kanssa.
Kirjaston palvelut, jotka edellyttävät henkilökuntaa, eivät ole käytettävissä omatoimiaikana. Tällaisia palveluita ovat mm. maksujen maksaminen, uuden kirjastokortin hankinta, tulostus ja kopiointi.
Asiakkaan vastuu
Kirjaston varsinaiset käyttösäännöt ovat voimassa myös kirjaston omatoimiaikana. Asiakas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa aineelliset vahingot. Vahingonkorvauksiin sovelletaan vahingonkorvauslakia (412/1974). Kirjasto on yleinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003). Järjestyslain nojalla kirjastossa on myös omatoimiajalla kiellettyä muun muassa:
- päihteiden käyttö
- järjestyksen häiritseminen esim. meluamalla
- toista henkilöä uhkaava käytös joko fyysisesti tai sanallisesti.
Jokainen käyttäjä on omalta osaltaan velvollinen edistämään yhteistä siisteyttä, viihtyvyyttä ja turvallisuutta kirjastossa. Muiden kirjastonkäyttäjien huomioiminen takaa yhteisen viihtyvyyden. Asiallinen käyttäytyminen, kirjaston pitäminen siistinä, ja lukurauhan antaminen muille on kaikkien asiakkaiden etu. Kirjaston käyttösääntöjen ja järjestyslain rikkominen voivat johtaa omatoimikirjaston määräaikaiseen käyttökieltoon. Tarvittaessa rikkomuksista ilmoitetaan poliisille. Alaikäisen asiakkaan kohdalla kirjasto ottaa yhteyttä huoltajaan.
Kiinteistöön liittyvissä ongelmissa avustaa kunnan talonmiespäivystysnumero 044 750 2752. Hätätilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.
Sotkamon kunta/Sivistystoimen lautakunta 31.10.2024